Desert prajitura Ciresica

de Ancutsa in Prajituri, 12 Feb 2018 | 2380 vizualizari

 

Prajitura cu pandispan cu cafea, sirop si dulceata de cirese, crema de vanilie, glazura de ciocolata si crema ganache.

 

INGREDIENTE

  • Pentru pandispan:
  • 5 oua;
  • un varf lingurita sare;
  • 5 linguri zahar;
  • 1 cescuta ulei;
  • 1 lingura zeama de lamaie;
  • 1 lingura cafea;
  • 6 linguri de faina;
  • un plic praf de copt;
  • Pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri;
  • 200 ml lapte;
  • 3 linguri zahar;
  • 2 linguri faina;
  • 1 lingurita esenta de vanilie;
  • 50 g unt;
  • 100 ml frisca batuta
  • Pentru crema ganache:
  • 200 ml frisca lichida;
  • 1 tableta ciocolata cu lapte;
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 1 lingura lapte;
  • 1 tableta ciocolata cu lapte;
  • In plus:
  • dulceata de cirese;
  • 2 linguri sirop de cirese si apa minerala;
Portii: 24
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Ciresica:

 

Pandispanul:

Se bat spuma cu mixerul albusurile cu un praf de sare, zaharul si zeama de lamaie, se adauga treptat, galbenusurile, uleiul, cafeaua, faina si praful de copt, omogenizand. Compozitia se toarna intr-o tava cu foaie de copt, se da la cuptorul preincalzit aprox 30 de minute, la foc potrivit. Sa lasa la racit.

 Crema de vanilie:

Intr-o craticioara, se amesteca cu un tel galbenusurile cu zaharul si faina, turnand laptele cald in fir subtire. Se pune craticioara pe foc mic si se fierbe pana se ingroasa. Se da de pe foc, se amesteca untul si esenta de vanilie si se lasa la racit. Pentru a iesi mai fina, se adauga (dupa ce s-a racit bine) si frisca batuta in prealabil.

 Siropul:

Puteti pregati siropul obisnuit. Eu am optat de aceasta data, pentru un sirop de cirese: se pregatesc 2 pahare cu apa minerala si se dizolva in fiecare putin sirop de cirese (pentru mine, o lingura cu sirop la un pahar e suficienta, insa pregatiti-le dupa cat le preferati de dulce).

 Se taie pandispanul in doua foi, se insiropeaza folosind cate un pahar cu sirop la fiecare foaie. Se dauga crema de vanilie peste baza pandispanului, se pun din loc in loc cirese din dulceata se adauga capacul, apoi se pregateste glazura.

 Glazura de ciocolata:

Se incalzeste laptele (eventual intr-o craticioara ca sa avem o suprafata mai mare de lucru), se adauga ciocolata rupta in bucatelele, se pune pe foc mic, insa cu mare grija ca sa nu o ardeti: pentru maxim 30 de secunde, amestecand rapid, apoi se da de pe foc. Daca preferati, o puteti pregati pe baie de abur sau la chocolate fondue, este mai sigur. Se lasa doar un pic sa se raceasca, apoi se toarna peste pandispan, niveland cu o spatula. Se lasa un pic sa se mai raceasca la temperatura camerei, apoi se da la frigider sa se inchege.

 Crema ganache:

Se incalzeste frisca lichida, intr-o craticioara, atat ca sa ne friga la deget, nu o fierbeti, se da de pe foc si se adauga ciocolata rupta in bucatele, se amesteca bine sa se topeasca ciocolata. Se obtine o compozitie lichida care se lasa la racit mai intai vreo 10 minute pe masa, la temperatura camerei, apoi se da la frigider inca 10 minute sa se raceasca bine. Se bate apoi cu mixerul asa cum faceti cu frisca, in mod obisnuit, pana devine cremoasa si consistenta. Are o aroma intensa si este grozava la decorat.

 Decor:

Se taie prajitura in patrate sau in ce forme doriti, se orneaza cu crema ganache si se decoreaza fiecare cu o cireasa din dulceata.

 

Timp total: aprox 3h

Portii: 24

 

Pofta Buna!

 

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2017/06/prajitura-ciresica.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Ciresica" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

Ancutsa 1

15.02.2018, 19:39

Multumesc mult, domnule Dante!

katty 1

01.06.2020, 14:54

Buna trebuie sa fie!

Ancutsa 1

01.06.2020, 16:38

Multumesc frumos, Katty!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu coacaze